Blog

Ring Okos videós csengő - Gyengeáramra kötés

August 03, 2021

Az egyik korábbi cikkben már írtam a Ring okos-videós csengőjéről, azonban az akksicserélgetés helyett állandó gyengeáramú ellátásra váltottunk. A projekt elején nem gondoltam volna, hogy ez ennyire bonyolult lesz.

Ez az első cikk, amelyből angol változat is készül, mivel gyakorlatilag semmi értelmes segítséget nem találtam angolul, ezért úgy döntöttem, hogy megírom a saját tapasztalataimat.

For the English version of this article, click here.

Nem úgy volt, hogy jó akkumulátorról is? 🔋

De, hiszen több mint egy évig úgy használtuk a csengőt, hogy kizárólag akkumulátorról üzemelt. Ha szólt, hogy már alacsony a töltöttség (30%-nál küld push notit és emailt is), akkor kivettem az egyik pótakksit a fiókból, és 2 perc alatt kicseréltem az eszközben, majd a lemerült akkumulátort feltöltöttem, és ment is a fiókba.

Ennek elsősorban az volt az oka, hogy tényleg nem eszméletlen zavaró, hogy cserélni kell, de mivel nálunk a társasházban sajnos semmilyen csengő nincs kiépítve, így nem akartam ezzel érdemben foglalkozni.

Viszont más villanyszerelési munkák miatt egyébként is itt volt a szakember, én meg úgy voltam vele, hogy lépjük meg, legalább kicsit kényelmesebb is lesz, meg hát cikknek se utolsó téma. Szóval azért jobb így, mert nem igazán kell tölteni az akksit, az állandó gyengeáramú ellátás szinten tudja tartani a töltöttséget, sőt, szépen lassan fel is tudja tölteni azt. Persze előfordulhat nagy terhelés esetén merülni fog (például több órás, folyamatos élőkép). Az akkumulátorra ilyenkor is szükség van, tehát az eszköz nem képes kizárólag hálózati áramról működni!

Hogy nézne ki ez ideális esetben? ❓

Alapvetően, ha van már csengő, akkor nincs nagy mutatvány, a legtöbb meglévő gyengeáramú csengő esetén csak annyiról van szó, hogy le kell szedni a régi eszközt, és a két vezetéket rá kell kötni a Ringre, aztán meg is vagyunk. Mint megtudtam, vannak 220-as csengők is, ott azért nem így megy. Fontos, hogy mivel itt árammal varázsolunk, ha nem értünk hozzá, hívjunk szakembert! Én is így tettem.

Nos, nálunk – mint ahogy említettem – nem volt kiépítve semmi a csengőnek, így utánajártam, hogy mire lesz szükség ahhoz, hogy teljesen nulláról megoldjuk a dolgot. Minden elérhető anyagot elolvastam a Ring weboldalán, előszedtem a használati utasítást, de sajnos nem lettem sokkal előrébb.

Az előkészületek 💭

Egyetlen rajzot sikerült szerezni, tehát szükség lesz egy 8-24V, váltóáramú (AC) transzformátorra, valamint egy 25 Ohm-os, 50 Wattos huzalellenállásra.

ring wiring

A probléma onnan indult, hogy a transzformátorokból jellemzően egyenáramú (DC) jött szembe mindenhol, a villamossági üzletekben pedig nem akarták elhinni, hogy nekem AC trafó kell, sőt, ekkora huzalellenállásra van szükségem. Mivel szép nagy piros betűkkel ott van a használatiban, hogy a DC nem támogatott, így nem hagytam rábeszélni magam (erről majd még később) a DC trafóra.

Itt ajánlottak egy eredetileg halogén lámpákhoz gyártott 11.5V-os AC transzformátort, hogy az majd jó lesz, hiszen 8-24V-ig jó, a 11.5V pedig több mint a 8, szóval mennie kell, a huzalellenállásra pedig 10-ből 10-en azt mondták, hogy minek, nem kell az, felesleges.

Spoiler: nem lett igazuk.

Az első kör – 11.5VAC transzformátor, huzalellenállás nélkül 1️⃣

Megbeszéltem az időpontot a villanyszerelővel, kivezette a kábelt az elosztódobozunkból, még falat sem kellett bontani hozzá (bár kiderült, hogy valami isteni szerencsével raktam fel a Ring felfogató keretét, mert a betáp-kábeltől 1 centire fúrtam be a rögzítőket). Bekötötte a halogén izzókhoz készült 11.5V AC-trafót, ellenállás nélkül, csatlakoztattuk a Ring-et.

Ha jó a bekötés, akkor a csengő gombja folyamatos fehér fénnyel világít, és az alkalmazás is kiírja az áramforrásnál, hogy állandó gyengeáramra van kötve (Hardwired).

Nálam nem világított a gomb, az áramforrásnál pedig továbbra is az akkumulátor (Battery) szerepelt, azonban az eszköz azt jelezte, hogy napelemre csatlakoztattuk.

battery solar connected

Ez nyilván nem történt meg (létezik napelemes keret, de nálam ez nem használható, mert nem süt oda a nap), a villanyszerelő tippje az volt, hogy lehetséges, hogy az alapján tudja eldönteni az eszköz az áramforrást, hogy van-e benn ellenállás, vagy nincs. Rámértünk a vezetékekre, 11.5V ki is jött rajtuk, szóval a mellékelt ábra alapján jónak kéne lenni, egyedül a huzalellenállás nincs ott.

Szóval szerezzünk ellenállást.

Második nekifutás - 11.5VAC transzformátor, 25 Ohm 50 Watt huzalellenállással 2️⃣

A második körben már a gyártó által előírt huzalellenállás közbeiktatásával próbálkoztunk. A nulladik lépés itt az volt, hogy honnan a francból tudok 25 Ohm-os, 50 Wattos ellenállást szerezni. Végigjártam a város összes villamossági üzletét, nyilvánvalóan sehol nem volt, plusz újra hülyének nézett mindenki, mert maximum 5 Wattosból volt 25 Ohm-os ellenállás. Végülis webes rendeléssel innen rendeltem, 2 nap alatt itt is volt szállítási díjjal együtt ~2000 forintért.

Új időpont a villanyszerelővel, beiktatta az ellenállást, újra rámértünk, jónak kellene lennie.

Nem volt jó, továbbra is Power Source: Battery, és Solar Charger Connected (nem töltött nyilván).

Ez volt az első pont, amikor felhívtam a Ring ügyfélszolgálatot telefonon. Ezt egyébként nemzetközi zöldszámon még Magyarországról is díjmentesen sikerült összehozni a Telekom hálózatából (ami jó hír, mert első nekifutásra 40 percet beszéltünk).

Ügyfélszolgálat – Első kör 📞

Az ügyfélszolgálat a nagyobb nemzetközi nyelveken elérhető, én az angollal mentem, de ha jól emlékszem volt német, spanyol és francia is választható nyelvként. Péntek este hívtam őket, de az időzónák miatt bőven benne voltunk még az elérhető idősávban, kaptam is egy kedves ügynököt, aki bár szeretett volna segíteni, nem igazán jutottunk dűlőre. Első körben azzal kellett megbirkóznunk, hogy Európa bizony nem 110V-on, hanem 230V-on megy, valamint az én Ring Video Doorbell 2-m bizony váltóáramot (AC) szeretne, nem egyenáramot (DC).

Miután sikerült az ügyfelessel megbeszélni, hogy a saját használati utasításaik alapján is AC kell, akkor távolról tudott indítani diagnosztikát (természetesen az indítsuk újra, reseteljük az eszközt, állítsuk be nulláról tiszteletköröket megtettük).

Ebből kiderült, hogy oké hogy a 11.5V több mint az előírt 8V, de a halogénizzókhoz készült trafó ezt nem egyenletesen adja le, szóval nem is fog működni. A tanács az volt, hogy szerezzek be nagyobb teljesítményű (24V) transzformátort, és ne izzókhoz valót válasszak (ezt a kitételt egyébként egy később megtalált, jó alaposan eldugott support oldalon megtaláltam), és kössük 24V-ra.

Harmadik próbálkozás – 8-12-24VAC, 25 Ohm 50 Watt huzalellenállással 3️⃣

Hosszú keresgélés után végül sikerült találni olyan, kifejezetten csengőkhöz készült AC transzformátort, ahol van lehetőség 8, 12 és 24V, váltóáramú üzemeltetésre is. Számomra érthetetlen, hogy a villamossági üzletekben ez hogy nem került elő (én nem értek hozzá, elmondtam mire kell, mégsem bukkant fel a radaron hasonló).

Egyébként ezt vettem, a Praktiker webshopban.

Villanyszerelővel újabb időpont egyeztetése, szerencsére még pont 2 slot volt szabad a kapcsolótáblán, szóval be is fog férni ez a sínre pattinttható transzformátor. Kikötötte az előzőt, bekötötte az újat, rajta az előírt huzalellenállással.

device shining white

A Ring csengő gombja folyamatos fehérrel világít, örülünk. Nézem az alkalmazást – Power Source: Battery.

Ügyfélszolgálat – Második kör 📞

Újabb telefonálás, távdiagnosztika. Kiderült, hogy backenden a szolgáltatónál már bizony az látszik, hogy gyengeáramon van az eszköz, tehát ők Hardwired státuszt látnak, csak nálam jelzi rosszul az alkalmazás. Megegyeztünk, hogy figyelem egy hétig, hogy lesz-e változás, illetve látom-e, hogy tölti az akksit. A második körben már 15 perc alatt megvoltunk screenshotok küldésével együtt.

Siker 🙌

Másnap már azt láttam, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje emelkedett, bő 3 százalékkal többet mutat, mint előző nap este. Power Source továbbra is Battery, úgy tűnt, hogy tényleg „csak” valami kijelzési hibáról van szó.

4 nappal később észhez is tért, és már Hardwired stáuszt mutat, azóta is szuperül működik.

hardwired

Összefoglalva 📄

A nem kiépített csengő-rendszer esetén nem tűnik zökkenőmentesnek a Ring videós csengő gyengeáramra kötése, és sajnos ebben a gyártó dokumentációja sem túl jó. A használati utasításban teljesen más információk vannak, mint az eldugott webes súgókban, ráadásul az ügyfélszolgálat is hülyeségeket mond (110V Európában, kössem egyenáramra stb.) a témában.

Ilyen paraméterekkel pedig még angol nyelvű anyagokat sem igazán találtam, másoknál vagy ment egyből, vagy nem tudták megoldani, sok beszámolóra nem bukkantam a dologgal kapcsolatban.

Éppen ezért döntöttem úgy, hogy ezt a cikket – elsőként – angolul is publikálni fogom, hátha segít másoknak is, akik ilyen elvetemült ötletre adják a fejüket.

Végülis 3 villanyszerelési session és 2 ügyfélszolgálati forduló után sikerült megoldani a kérdést, és a videós csengő már állandó áramellátásról üzemel.


Írta és kalapálta Kovács Marcell. Facebook   Twitter