Blog

Ring - Videós csengő, kültéri biztonsági kamerák

July 03, 2021

Az igények ❓

Régóta szemeztem már a Ring okoscsengőjével, aztán mikor a költözéskor konstatáltam, hogy „gyárilag” nem építettek ki csengőt egyik lakáshoz sem a társasházban, akkor eldöntöttem: Nekem a videós okoscsengőre, a Ring Video Doorbellre lesz szükségem!

Hogy miért?

Olyan eszközt szerettem volna, ami képes mozgásra azonnal bekapcsolni és rögzíteni, nem szerettem volna bajlódni a helyszíni adattárolással sem, menjen szépen a felhőbe, a felvétel legyen FullHD felbontású, valamint a kétirányú kommunikáció is alapkövetelmény volt számomra. Ja, és mivel tényleg nincs kiépítve hozzá semmi a lakásban és a lépcsőházban, jó lenne, ha én is be tudnám üzemelni minimális erőfeszítéssel.

Ezt a vásárlás pillanatában körülbelül csak a Ring Video Doorbell (azon belül is a Ring Video Doorbell 2) tudta teljesíteni.

Egyből el is kezdtem kutatni, hogy be lehet-e húzni HomeKit alá, és természetesen igen, sőt, egyenesen Hoobs Certified plugin is létezik hozzá, ráadásul a brutálisan nagy felhasználói létszám miatt elképesztően gyorsan frissítik és rendszeresen karban is tartják a plugint, úgyhogy bátran vágtam bele a projektbe. Sőt, ha már megvolt a platform, akkor a kültéri biztonsági kamerákat is a Ringtől néztem ki.

Az apróbetűs 🔡

Fontos tudni, hogy minden Ring eszköz a felhőbe rögzít, nincsen lokális tárolási lehetőség (nálam ez mondjuk szempont is volt, nem akartam NAS-ozni meg memóriakártyázni). A Ring teljeskörű használatához (amennyiben akarjuk rögzíteni a felvételeket, és nem csak live feedet / notificationt akarunk) előfizetésre van szükség.

Egy eszköz esetén havi €3 a Protect Plan, 1-nél több eszköz esetén €10, viszont itt mindenféle egyéb extra is jár a dealhez: 10% fix kedvezmény a további vásárlásokból, kiterjesztett garancia stb. Természetesen, ha nem havi, hanem éves csomagot vásárlunk, akkor kedvezőbb a díj.

Az eszközről – Ring Video Doorbell 2 🔔

Az általam vásárolt kütyü akksiról működik, de természetesen van lehetőség gyengeáramú kapcsolatra is rákötni és akkor nem kell bohóckodni az akksicserével. Az akksi viszont ilyenkor is kell, hiszen milyen kamera az, ami nem rögzít, ha elmegy az áram.

Maga a termék nagyon felhasználóbarát, minden érkezik a csomagban: csavarhúzó, fúrószár, csavarok, ami csak kell. A szerelés és beüzemelés is pofonegyszerű, szuper tutorial videók vannak, maga az alkalmazás is gyönyörűen végigvezet mindenen, abszolút problémamentesen, kb. 15 perc alatt készre “szereltem”.

Az akksi az ígéretek szerint akár fél évet is kibír egy töltéssel (~6000 mAh kapacitású ha jól emlékszem), de nyilván ez függ attól, hogy milyen elvárásaink vannak (felvételek hossza, motion detection érzékenysége, stb.), illetve milyen sűrű a forgalom a helyszínen (azaz hányszor kapcsol a mozgásérzékelőre a felvétel).

Nálunk azért elég nagy mozgás van a lépcsőházban, plusz mindent maximumra rakva használunk, szóval kb. 3 hetente cserélni kell az akksit, ami a biztonsági csavar kioldásával kihúzható az eszközből, és mehet is a helyére a másik akkumulátor, amíg a lemerült töltőre kerül. Ha nem akarjuk / tudjuk állandó áramra kötni és hardwired módban használni, akkor mindenképp érdemes egy “backup” akksit tartani, ami mindig fel van töltve, mert a lemerült akkumulátort jó fél napig azért tölteni kell. Az extra alkatrész ára €25, nem kötelező, de praktikussági okokból szerintem szuper ha van, én nem bántam meg.

Tervben van nálam is, hogy gyengeáramra kössük az eszközt, hogy ezt a játékot ne kelljen háromhetente megismételni, de már egy éve így működik, és különösebben nem zavaró. Ha 30%-ra esik a töltöttség, notificationt és emailt küld az eszköz. Ilyenkor kiveszem a fiókból az egyik pót-akksit, ami már fel van töltve, és 1 perc alatt cserélem az eszközben.

A videós csengő természetesen lát (160° horizontal, 90° vertical látószög) a sötétben, mozgásra triggerel, (ennek érzékenysége állítható, zónázható, a felvételen kialakíthatóak zónák amiket kitakar, stb.), tud notificationt küldeni akár mozgásra, akár csengetésre is. Ha becsengetnek, akkor mint egy videotelefonhívást, fel tudjuk venni, és tudunk beszélgetni az illetővel, de természetesen bármikor tudunk élő videóképet is nézni, hallgatni.

Mostanában fogunk egyéb villanyszerelési munkákat (természetesen okosotthonhoz kapcsolódó megoldásokat 😊 ) is megoldani, így ha indul a projekt, akkor a Ring-et is gyengeáramra kötöm.

Maga a kütyü így néz ki, az előlap két színben jön (a másik sötét), lehet cserélni:

ring video doorbell 2

Fontos, hogy azóta már a 4-es sorozatnál tartanak, néhány újabb feature (color video preroll felvételek, jobb wifi, stb.) érkezésével, de olyan nagyon érdemben nem változott a termék.

Természetesen vannak más változatok (Elite, Pro), de én ezzel mentem. Jelenleg az „olcsó” választás a Video Doorbell 2nd Generation, ami nem azonos az enyémmel: A legnagyobb eltérés, hogy ennek nem cserélhető az akksija, hanem az egész eszközt le kell szedni, és úgy tölteni USB-ről. Nyilván ezt is gyengeáramra (meglévő csengő helyére) lehet kötni, és akkor nem kell ezt csinálni.

A csengőhöz én vásároltam egy beltéri egységet (Chime) is, hogy ne csak a telefonokon lehessen hallani, ha csengetnek. A kiegészítőnek egy standard konnektor kell, és így néz ki:

ring chime

Biztonsági kamerák – Ring Spotlight Solar 📹

A saját teraszunkra, illetve a társasház kapujához is 1-1 vezeték nélküli biztonsági kamerát telepítettünk: Ez a Spotlight Cam Solar.

ring spotlight solar

Egy kamerában 2 darab ugyanolyan Quick Release akksi fér el (gyárilag egyet küldenek hozzá), de mivel nyilván ezeket az eszközöket jellemzően kültérre szokás rakni, így az akksi cserélgetése létrára mászással járna.

Szerencsére erre van megoldás, mégpedig a kompatibilis napelem telepítése és összekötése.

A kamera a csengőhöz hasonlóan lát a sötétben, 140° látószöge van, vesz hangot (zajszűréssel), van mikrofonja, de extraként két elég erős led világítással is rendelkezik, FullHD-ban rögzít, ráadásul van egy beépített szirénája is. Beállítható, hogy sötétben mozgásra kapcsolja fel a LED-et, és jobban megvilágítsa a környezetet. Mivel kültérre van tervezve, így időjárásálló, nálunk azért jó néhány erősebb jégesőt és vihart is simán vett.

Minden eszköz esetén tudunk timeline-ban is pörgetni, hogy ne kelljen végignézni mindent, képesek snapshotokat és timelapse felvételeket készíteni (percenként, 5 percenként, 14 percenként, óránként), a mozgás esetén meg tudják különböztetni, hogy embert látnak-e és csak akkor küldenek értesítést (ha ez az igény, és beállítjuk, hogy minden mozgásról is szeretnénk kapni), amikor embert vesznek észre.

A terasz és a kapu kamerája esetén is biztosra mentünk, és inkább rendeltünk még 1-1 akksi pakkot, hogy a lehető legtovább bírja az eszköz. Ez jó döntésnek bizonyult, különösen a társasház bejáratánál elhelyezett kamera esetén, ugyanis nyilván minden autós és gyalogos ki-be hajtás esetén folyamatosan rögzít, tehát kell neki az energia.

Jó választás volt a napelemes áramellátás is, kicsit több mint 1 év tapasztalata alapján azt látjuk, hogy a jól megválasztott napelem-pozíció simán tudja hozni a 100%-os visszatöltést minden nap, különösen így nyáron.

A téli, kevesebb napsütéses időszakban már nem ennyire tökéletes a helyzet, ott előfordult, hogy néhány intenzívebb igénybevételt követelő nap után csak szinten tartásra volt jó a napelem (a két akksiból egy maradt 100%-on, a másik lement 70% körülre), de legalább merülni nem merült le egyszer sem egyik akkumulátor sem.

Maga a csere itt sem bonyolult, de nyilván kényelmesebb, ha nem kell létrára másznunk, így abszolút tudom ajánlani a napelemes megoldást, feltéve, ha előtte alaposan megfigyeljük, hogy hol lenne ideális az elhelyezése.

HomeKit 🏠

Szóval tök jól működnek az eszközök, szuper egyébként a Ring saját alkalmazása is, de azért mégiscsak jó lenne, ha be lehetne kötni HomeKitbe is, hogy a csengetésről ugyanúgy kapjunk notificationt, plusz a Home appból is tudjuk nézni és kezelni a kamerákat.

Ahogy a bevezetőben már említettem, szerencsére létezik HomeBridge/Hoobs plugin, ráadásul a nagy felhasználói bázis miatt kb azonnal frissítik, ha valami változás lenne.

Maga a beállítás sem egy ördögi feladat:

Fel kell telepítenünk a plugint, majd a configurationben meg kell adnunk a refresh tokenünket.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy a Hoobs Terminalba beküldünk egy gyors kis parancsot a plugin telepítését követően:

npx -p ring-client-api ring-auth-cli

Ezt követően itt meg kell adnunk a felhasználónév-jelszó párost, ha van 2step verification akkor azt is meg kell csinálni.

Ha sikerrel járunk, akkor kapunk egy refresh tokent, ezt másoljuk ki, mentsük el valami biztos helyre.

Magát a refresh tokent így berakjuk a configuration felületen a saját helyére, elmentjük a változásokat, és máris be fog kerülne a Home alkalmazásba az összes kamera (mivel van bennük mozgásérzékelő, így az is menni fog velük).

Már csak annyi dolgunk van, hogy rendezzük el a megfelelő Home-os szobákba a kamerákat, és kész is vagyunk.

Természetesen lehet még finomítani, a Chime elrejthető, a kültéri kamerák lámpái elrejthetők, ez innentől már egyéni ízlés kérdése.

Nálam be van állítva, hogy csengetéskor a HomePod minik is hangot adnak ki, tehát igazából maga a Chime feleslegessé is vált (még akkor rendeltem mikor nem voltak HomePodok), ráadásul mivel bekerültek a Home ökoszisztémába, így az AppleTV segítségével tv/filmnézés közben simán beugrik PiP az élő videókép a csengőről, ha valaki megnyomja.

Összegzés 💭

Ahogy olvashatjátok, a HomeKit bekötés gyerekjáték, maguk az eszközök pedig tényleg jól működnek. A napelemes megoldás élhető a téli, kevés napfényes időszakban is, de ha mégis akksit kell cserélni, akkor sem vészes a mutatvány. A wifi erősségre viszont elég kényesek, az összes okoseszköz közül a kamerák esetén tapasztalom a leginkább finnyás működést, ha valami nem teljesen jó a hálózati lefedettséggel, így az AP-k stratégiai elhelyezése kulcskérdés.

A Ring eszközöket jónak találtam, nyilván van más lehetőség is (Pl: Eufy), de számomra fontos volt, hogy ne helyben történjen a rögzítés, ráadásul a Ring mögött az Amazon a tulajdonos, így azt gondolom, hogy a szükséges infrastruktúra is rendelkezésre áll, ráadásul, ha valami probléma van, akkor villámgyorsan javítanak mindent.


Írta és kalapálta Kovács Marcell. Facebook   Twitter