Blog

A hubokról

February 05, 2021

Mik ezek és miért van rájuk szükség? 💭

Az első meglepődve feltett kérdés az okosotthon projektbe frissen belevágó felhasználók szájából jellemzően az, hogy „Nem csak az adott eszközt kell megvenni?”.

Általában nem, természetesen vannak saját hub nélkül is működő eszközök, de több technikai okból is jellemzően szükség van valami központi vezérlőre.

Meg lehetne oldani ezek nélkül is, de több szempontból sem jó ötlet. Bár vannak ígéretes technológiák (különféle mesh megoldások, mint pl a most leginkább jónak tűnő Thread, vagy akár más protokollok és szabványok), az alapvetés egyszerű:

Ahhoz, hogy az eszközöket vezérelni tudjuk, általában szükség van valamilyen központi egységre, ami ezt a feladatot végzi. Egy-egy villanykörtébe, vagy kis érzékelőbe nem feltétlenül fér bele – vagy nem lesz annyira költséghatékony – minden ehhez szükséges vezérlő, sokkal könnyebb, ha van egy központ, aki az eszközök kapcsolódását és állapotváltozását kezeli. Különösen fontos ez, ha távolról is szeretnénk irányítani a kiegészítőinket, hiszen az viszonylag ritka, hogy hub nélkül ez jól működőképes lenne. Persze be lehet vetni mindenféle kommunikációs szabványok megoldásait (Bluetooth, Zigbee, Z-wave, stb.), de akkor is szükség lesz valami központra a normális működéshez.

Oké, de akkor is idegesítő, hogy mindennek saját hubja van! 💢

Valóban sokkal kényelmesebb lenne, ha nem lenne minden külön-külön, és el is lehet indulni ebbe az irányba. Már viszonylag széles körben elérhetőek a HomeKit ökoszisztémában olyan okos-kiegészítők, amelyek nem igényelnek saját hubot, kapnak áramot, internetet, és már mennek is.\ Addig általában minden szép és jó – feltéve, ha a hálózati (wifi, bluetooth, akármi) lefedettség rendben van, és nem potyognak le az internetről és egymásról az eszközök – amíg otthon vagyunk, az eszközök közel vannak fizikailag is hozzánk és úgy akarjuk őket irányítani. De amint ez nem így van (pl. távolról, a munkahelyünkről, vagy akárhonnan akarjuk vezérelni, vagy csak egyszerűen nem vagyunk közvetlen kommunikációs hatótávon belül), már nem fog menni egy központi egység nélkül. Ezt a szerepet a HomeKit-en belül a legjobban egy AppleTV-vel lehet megoldani, de a HomePod, HomePod Mini és bizonyos iPad modellek is képesek arra, hogy a HomeKit rendszerünk központi hubjaként üzemeljenek.

De hát megvan a HomeKit hub, most akkor miért kell néhány eszközhöz másik is? 🙋‍♂️

Ez általában gyártói döntés, például az általam használt Philips Hue világítási rendszer is saját hubbal jön (csak ők bridge-nek hívják 😊 ), enélkül nem is igazán működnek az okos-funkciók a lámpáknál.

Ilyenkor az történik, hogy az interneten keresztül magát a hubot (vagy bridge-t) érjük el, neki adjuk ki az utasításokat, amiket aztán továbbpasszol az eszközök (pl: villanykörték) felé. Persze itt is lehet olyan, hogy az általunk választott eszközök technikai sajátosságai miatt nem lesz jó valami. Tipikusan a bluetooth vezérelt kütyük szeretnek rosszul viselkedni, így a saját tapasztalataim alapján a bluetooth only smarthome eszközök használatát amennyire lehet, kerülöm is.

Nálam egy AppleTV 4K az elsődleges HomeKit hub, de van két HomePod Mini is stereo setupban a tv mellett, így ezek külön-külön is el tudnák látni ezt a szerepet. A világításhoz Philips Hue rendszert (Kapcsolódó cikk itt) használok, tehát a villanykörték és kapcsolók irányításához egy Hue Bridge is a setup része.

A hivatalosan nem HomeKit kompatibilis okoseszközök vezérlésére pedig egy Hoobs hubként funkcionáló Raspberry Pi 4B-t használok. Arról, hogy ez az egész Hoobs és HomeBridge rendszer micsoda, és miért emellett döntöttem, a következő cikkben fogok beszámolni.


Írta és kalapálta Kovács Marcell. Facebook   Twitter