Blog

Homebridge és Hoobs

February 27, 2021

Mi az a Homebridge? 🤔

Mivel az okosotthon projektben mi az Apple ökoszisztémája mellett döntöttünk, így kézenfekvő, hogy az eszközök beszerzése során is a HomeKit kompatibilis kiegészítők piacáról válogattunk össze mindent, amit csak lehetett.

Vannak azonban olyan eszköztípusok, amelyekből vagy egyáltalán nincsen gyárilag HomeKit ready változat (pl: robotporszívók, légkondicionálók), vagy ha vannak, akkor azok a mi saját igényeinknek vagy a lakásunk sajátosságainak nem felelnek meg (társasházi közös kazános, zónázható padlófűtés).

A Homebridge egy 2016-ban indult nyílt forráskódú projekt, melynek segítségével egy saját HomeKit hubot hozhatunk létre, amelyhez saját- vagy közösségi fejlesztésű pluginok segítségével olyan eszközöket is beemelhetünk a HomeKit rendszerünkbe, amelyek hivatalosan nem rendelkeznek ilyen integrációval.

Homebridge vs Hoobs 🆚

Az ingyenes szoftvert mindenféle környezetben lehet futtatni, létezik windowsos, linuxos, maces és még sokféle változata is, azonban a legkézenfekvőbb és talán leggyakrabban alkalmazott felhasználási mód az, hogy egy erre a célra használt Raspberry Pi miniszámítógépen futtatjuk a Homebridge szervert.

Létezik egy másik, kicsit felhasználóbarátabb változat is, amelyet Hoobs (Homebridge out of the box system) néven találunk meg. Bár alapjait tekintve ez is egy Homebridge szervert hoz létre, a kezelőfelület, telepítés és csomagkezelés a tapasztalatlanabb okosotthon felhasználók számára is egyszerűbb. Én is a Hoobs mellett döntöttem, hiszen a pluginok telepítése és karbantartása számomra is egyszerűbb ezzel a megoldással.

Hogyan működik? ❔

Miután feltelepítettem a Raspberry Pi 4B-re a szoftvert, elkezdtem összegyűjteni a szükséges kiegészítő modulokat (plugineket). Természetesen az eszközvásárlást minden esetben megelőzte egy gyors utánajárás, hogy az adott kütyühöz létezik-e működő Homebridge plugin. Miután az adott kiegészítőt letöltöttem és installáltam, kezdődhetett a hivatalosan nem HomeKit támogatott eszközök és pluginek konfigurációja.

Mi megy nálam Hoobs segítségével? 🔍

Mint ahogy említettem, légkondicionálóból nincsen gyári HomeKit kompatibilis eszköz a piacon, ezért itt számomra csak a Hoobs-os megoldás jöhetett szóba. Vannak olyan infra-proxy kütyük, amelyekkel lehet légkondikat is vezérelni, és a dobozból kivéve is HomeKit képesek, azonban itt kompromisszumot kell kötni az infrás vezérlés miatt: a státuszvisszajelzés nem lesz mindig pontos.

Tehát klímát tekintve például azért döntöttem a Gree mellett, mert ehhez létezik jól működő (egyébként magyar fejlesztők által reverse-engineeringelt) plugin.

A légkondícionáló mellett a motoros redőnyök vezérlését és a Philips levegőtisztítónk irányítását is Homebridge pluginok segítségével tudtam behozni a rendszerbe.

Ezek mellett a Ring videós csengőt és kültéri kamerát is bekötöttem Hoobs alá, valamint a Roomba robotporszívónk is vezérelhető HomeKitből.

A jövőben szeretném még megoldani azt is, hogy a zónázható padlófűtés is vezérelhető legyen HomeKitből.

A nehézségekről 😑

Úgy fair, ha a nehézségekről is beszámolok. Mivel egy ingyenes, nyílt forráskódú projektről van szó, amelyhez közösségi fejlesztésű pluginokat töltünk le, ezért benne van a pakliban, hogy az adott plugin nem működik, vagy nem pont úgy működik, ahogy azt szeretnénk. Olyan is lehetséges, hogy esetleg az általunk vásárolt hardververzióval nem tökéletesen tud együttműködni a plugin. Én is futottam bele ilyen jellegű meglepetésekbe, melyekről részletesebben a későbbi cikkekben fogok beszámolni.

Érdemes tudni, hogy amennyiben valamilyen „élő” szolgáltatáshoz szeretnénk Homebridge plugint használni, ott előfordulhat, hogy maga a szolgáltatás úgy frissül, hogy az „elrontja” a házilag összerakott Homebridge konfigurációnkat. Ilyen nálam például a Ring, ahol előfordult néhányszor, hogy olyan mértékű szerveroldali változtatást csinált az amazon, ami miatt a telepített Hoobs plugin nem érte el a kamerákat. Természetesen a nagyobb és népszerűbb projektek esetében (ilyen a ring is) gyorsan jön a javítás, és egy gyors frissítést követően már minden megy a régiben.

Kinek ajánlom? 🤓

Mivel ez az egész Homebridge terület olyan, hogy azért van benne egy szép adag mókolási faktor, ezért csak vállalkozó szellemű próbálkozóknak tudom ajánlani. Simán lehet, hogy órákat kell eltölteni a hibák megtalálásával, és az is lehetséges, hogy helyben nem fogod tudni megoldani. Azt szoktam mondani, hogy a Homebridge tényleg jó megoldás majdnem minden esetben, csak ezt üzemeltetni is kell:

Egy egy frissítés vagy változtatás simán haza tudja vágni az egész rendszert, maga a központ is lefagyhat, lehetnek szoftveres problémák. Ha valaki nem akar ezzel szórakozni, akkor vannak más megoldások is: más okosotthon központok használata (pl: Homey) vagy az az út, hogy mindenből a gyári HomeKites kütyüt szerezzük be.

Mivel számomra ez egyben hobbi is, így boldogan elszórakozok a hibakereséssel ha úgy alakul, de ha nem szeretnél SSH-n turkálni és nodejs kódokat írni, akkor valószínűleg a Homebridge nem a te utad lesz.

A következő cikkben a Philips Hue okosvilágítási rendszerről fogom megosztani a tapasztalataimat.


Írta és kalapálta Kovács Marcell. Facebook   Twitter