Blog

Világítás - Philips Hue

March 13, 2021

A kezdetek 🎬

Tulajdonképpen a világítás „okosítása” volt az a terület, amely az egész okosotthon projektet elindította még az albérletünkben anno, hiszen azt az egyébként nem túl súlyos problémát szerettem volna megoldani, hogy míg én nagy pazarlóként amerre járok, felkapcsolom a lámpákat és úgy is hagyom őket, addig a feleségem mindenhol azonnal lekapcsol mindent – így volt min vitatkozni. Úgy gondoltam, hogy ez a helyzet egyszerűbben megoldható lenne, ha mondjuk elég lenne az esti lefekvés során elkiáltani magunkat, hogy „Hey Siri, turn off all lights”, és nem kellene kimászni az ágyból, végig menni a lakáson és lekapcsolni mindent. Tudom, micsoda problémák.

Szóval körülnéztem az akkori lehetőségek között, és minden research a Philips Hue rendszerét hozta ki tuti megoldásnak (akkoriban indult az IKEA sajátja is, de még nem volt HomeKit kompatibilis), így ezt választottuk. Az albérletben (és később a saját lakásban is) mindenhol a standard, E27-es villanykörte foglalatokkal ellátott világítótestek voltak, így elég egyszerű dolgunk volt, mert a legalapvetőbb Hue izzók közül válogathattunk. Az új lakásban már gondolkodtunk a beépített ledes Hue lámpákban, azonban győzött a parafaktor – Ha kiég az izzó vagy elszáll a vezérlő, akkor lehet kukázni az egész lámpát: az meg nem lesz olcsó. Ha elszáll 1-1 égő, annak se örülünk, de fúrás és szerelés nélkül cserélhető. Úgyhogy maradt mindenhol az E27, kivéve az éjjeli lámpákban ahová 1-1 darab E14-es gyertya formás izzó ment.

White, White Ambiance, White And Color Ambiance? 💡

Alapvetően, ha villanykörtékről van szó, akkor ez a 3 opció jöhet szóba típus tekintetében.

A White a sima, standard meleg fehér fényt adja (2700K), a White Ambiance már lehetőséget biztosít a színhőmérséklet állítására fehér fény estén (2700K – 6500K), míg a White and Color Ambiance a fehér (és annak színhőmérsékletei) mellett 16 millió színt tud produkálni.

Az árak is így nőnek, a sima White a legalacsonyabb árú (~7000 Ft / db), a White Ambiance (~11.000 Ft / db) a közepesen drága, a White And Color Ambiance pedig a nagyon drága (~22.000 Ft / db) kategória. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nyilván vannak itt is kedvezmények, az adott csatlakozó fajta is befolyásolhatja az árat (E14 vagy GU10 stb.), valamint lehet csomagban venni (több izzó van a csomagban, esetleg az izzó mellett van egy kapcsoló vagy bármi más is) őket, de nagyságrendileg így belőhető, hogy mivel lehet számolni. Természetesen mindegyik izzó dimmelhető, azaz a fényerősség százalékosan állítható.

Mivel úgy voltam vele, hogy ha már belevágunk, akkor csináljuk rendesen, így egy White Ambiance starter pakkot vásároltam, amelyben volt 1 darab Hue bridge (ez kell a vezérlésükhöz), 2 darab White Ambiance E27-es villanykörte, és egy darab Hue Dimmer Switch kapcsoló. Kísérletezésképp vettem egy 2 izzós csomagot a White And Color Ambianceből is, hogy kipróbáljuk, van-e értelme a színes világításnak.

Kb. két hétig vicces volt, azóta sem állítottunk mást a fehér különböző színhőmérsékletein kívül, így számunkra ez nem igazán érte meg azt a plusz költséget amit jelent, bár kétségkívül vannak vicces felhasználási módok (Spotify szinkronizáció, amikor a lejátszott zenére csinál egy ilyen koncertre hajazó fényjátékot, vagy a tv nézés közben a képernyőn megjelenítettekhez igazítja a világítás színeit is), számunkra a White Ambiance lett az igazi befutó mindenhol, a korábban megvásárolt két színes izzót pedig a hálószoba mennyezetén használtuk fel. Tehát a jelenlegi setup így néz ki:

  • Nappali: 5 izzó
  • Étkező: 3 izzó
  • Konyha: 2 izzó
  • Előszoba: 2 izzó
  • Fürdőszoba: 2 izzó
  • Dolgozószoba: 2 izzó
  • Hálószoba: 4 izzó (2 color a mennyezeten, 2 white ambiance E14 a két éjjeli lámpában)
  • Közlekedő: 1 izzó
  • Mosdó: 1 izzó
  • Erkély: 1 izzó

Mi van a kapcsolókkal? 🔆

Ahhoz, hogy a Hue rendszer működjön (távoli vezérlés, HomeKit, Siri, automatizációk és a többiek), a villanykörtéknek folyamatosan „áram alatt kell lenniük”, hiszen nyilván akkor lehet őket vezérelni, ha aktívak. Természetesen ez nem egyenlő azzal, hogy világítaniuk is kell, ezt akár a Hue alkalmazással, akár a HomeKit-tel vagy a Siri hangvezérlés segítségével is irányíthatjuk, de persze van lehetőség kapcsolók elhelyezésére, és az azokkal történő vezérlésre is úgy, hogy a fentebb említett opciók továbbra is elérhetőek legyenek.

Mivel sem az albérletben, sem lakásunkban nem voltunk ott a kezdeti villamoshálózat kialakításakor és szét se szerettük volna vésetni az egészet, így egy nem tökéletes, de annál inkább működő megoldás mellett döntöttünk: Hue Dimmer Switcheket, valamint néhány esetben Hue Smart Buttonokat raktunk a meglévő villanykapcsolók mellé a falra, a „hagyományos” kapcsolók pedig permanensen felkapcsolt állapotban vannak.

Hue Dimmer Switch

A Hue Dimmer Switch egy „amerikai típusú” kapcsoló, hosszúkás, 4 gombbal, amelyeket akár tetszőlegesen be is állíthatunk, de alapjáraton a Be, Fényerő +, Fényerő – és Ki funkciókkal jönnek. A kapcsoló középső része mágnesesen csatlakozik a kerethez, így abból kivehető, így távirányító módban is használható. Így néz ki:

Philips Hue Dimmer Switch

Hue Smart Button

A Hue Smart Button egy körrel mókásabb, ez egy kis kerek gomb, amelyet meg tudunk nyomni, illetve nyomva tudunk tartani. Természetesen ez is programozható (pl: dupla nyomásra mit csináljon), de alapból a Ki-Be parancsot tudja, valamint nyomvatartva a fényerősséget tudjuk állítani vele. A Hue Dimmer Switch mintájára ez is kivehető a keretből, sőt akár keret nélkül is felszerelhető a kis tapadós mágneses mount segítségével. Így néz ki:

Philips Hue Smart Button

Mindkét kapcsolónak vannak előnyei, a Hue Dimmer Switch viszonylag kedvezőbb árú (~6000 Ft / db), azonban mivel itt Európában nem túl gyakoriak ezek a hosszúkás kapcsolók, így első ránézésre furcsa lehet. A Hue Smart Button „kerete” standard kapcsoló méretű négyzet, így nem néz ki furcsán, ha egyből a már meglévő kapcsoló mellé rakjuk fel, azonban árban jó másfélszer annyiba kerül (~9500 Ft / db) és hivatalosan Magyarországon nem is forgalmazzák. Természetesen külföldről (esetünkben a német amazonról) gond nélkül megrendelhető és tökéletesen működik a rendszerrel. Létezik ebből is hosszúkás kerettel, szóval ha ilyet rendelnétek, nézzétek meg, hogy tuti az európai modellre ruháztok-e be.

2021 januárjában a Philips kijött egy Hue Wall Switch Module nevű cuccal, amit a már meglévő klasszik „nem okos” villanykapcsoló mögé lehet berakni vésés nélkül, és akkor nem kell ezzel szórakozni. Ami viszont itt hátrány, hogy az általunk is használt két kapcsolóhoz hasonlóan ez is gombelemmel megy, annak ellenére, hogy nyilván hálózatra van kötve. Ez viszont azt jelenti, hogy ha lemerül az elem egyszer (sok sok év) akkor lehet villanyt szerelni minden kapcsolónál. Az induló ár €40 egy ilyen modullal, a kettes csomag €70, Magyarországon természetesen hivatalosan nem forgalmazzák, és jelenleg még csak nem is HomeKit kompatibilis (bár ígérik a szoftverfrissítést).

Egyéb Hue kiegészítők 🔌

Persze millió egy Hue kiegészítő létezik a ledszalagoktól kezdve az állólámpákon át a TV hangulatvilágításokon keresztül az okos-konnektorokig és érzékelőkig, tehát elég jól el lehet veszni az ökoszisztémában. Mi egy Hue Motion Sensor mozgásérzékelőt használunk még, mert ez a mozgásérzékelés mellett fényerősséget és hőmérsékletet is mér. Személy szerint pont emiatt a hőmérsékletmérés miatt vettem, hiszen ez volt a legegyszerűbb módja számomra egy HomeKit kompatibilis szobahőmérőnek (plusz a fényerősség miatt megvan a double-check a redőnyokosítás ellenőrzésére).

Összefoglalás - oké, de milyen? ❓

Röviden: Nagyon jó.

Kicsit hosszabban: Tökéletesen meg vagyunk elégedve a rendszerrel, nem okozott még csalódást, minden flottul működik. A HomeKit mellett a saját Hue applikáció is oké, van néhány érdekesebb beállítás, amit ott meg lehet csinálni, plusz elég jól frissítik is. Bár kicsit abszurd, hogy a villanykörték és villanykapcsolók néha firmware frissítésre szorulnak, de gond nélkül megoldják. A Hue Bridge 50 villanykörtét és 50 eszközt tud kezelni, ha ennél többre lenne szükség, akkor több Hue Bridge kell a rendszerbe. Nyilván itt is fontos, hogy megfelelő hálózati lefedettség legyen, az eszközök pedig egy saját Mesh-hálózatot hoznak létre, amelyen keresztül egymással tudnak kommunikálni. Az automatizációk jól működnek, lehet „sceneket” létrehozni, tökéletesen működik a HomeKittel és a Sirivel, leggyakrabban hangutasításokkal kezeljük a rendszert, nagyon szeretjük.

Amit viszont mindenképpen meg kell említenem, az az, hogy a fényerő villanykörténkként (legalábbis E27-nél) megáll 806 Lumenben.* Valljuk be, hogy ez nem túl sok, így, ha csak nem valami nagyon kicsi helyiségbe kell (pl: WC) akkor legalább kettő izzóról indul a sztori. Természetesen ezt befolyásolhatja az is, hogy milyen lámpatestbe megy, nálunk például a nappaliban és az étkezőben fedett oldalú mennyezeti lámpák vannak, így mivel a fény oldalra nem tud „kivilágítani”, kicsit több izzót kellett használni a megfelelő fénymennyiség eléréséhez. A spotlámpáknál (GU10) ez lehet máshogy van, nekünk nincsenek ilyen eszközeink, így érdemben tapasztalatot sem tudok megosztani.

*: A cikk publikálását követően vettem észre, hogy a Philips kiadott egy 1600 lumenes E27-es Hue White izzót. Bízzunk benne, hogy a másik két kategória is érkezik nagyobb fényerővel.

Ahogy említettem, a kapcsolókban van 1-1 gombelem, de ezek elég lassan merülnek: Az első (még a starter kites Hue Dimmer Switchben) ilyenben jelenleg 75 százalékon áll az elem, és kicsit több, mint 4 éve használjuk. Az elemcsere egyébként egyszerű, de azért alsó hangon legalább 10-15 évet biztosan elmegy a gyárival. Egyetlen izzónk sem égett ki, nem vibrálnak, nem csökkent a teljesítmény, minden olyan, mint amikor kivettük őket a dobozból.

Természetesen vannak más lehetőségek is az okos-világítási rendszerek kiépítésére (Pl: IKEA), van ami olcsóbb, van ami máshogy működik, azonban azzal szerintem nem lehet vitatkozni, hogy a Philips Hue az abszolút piacvezető megoldás. Ha valaki bele akar kezdeni a dologba, nyugodtan tudom ajánlani, gyárilag támogatja az összes népszerű okosotthon rendszert. Az viszont biztos, hogy érdemes starter pakkal kezdeni, a további izzókat csomagban vásárolni.


Írta és kalapálta Kovács Marcell. Facebook   Twitter