Blog

Légkondicionálás - Gree klíma és a HomeKit

July 09, 2021

Miért? ❔

Az okos világítás után a légkondicionáló felokosítása az egyik legnagyobb komfortnöveléssel járó bütykölés, így külön jó, ha a távoli vezérlést, hangvezérlést és automatizációs protokollokat a klíma esetén is tudjuk használni.

Én például imádom, hogy elég csak annyit mondanom itthon, hogy „Hey Siri, turn on the AC to 22 degrees” és máris kapcsol a klíma, jön a hűs levegő. Ezekben a laza 37-40 fokos időkben nem kell egész éjjel járatni, hanem beállíthatom, hogy hajnalban kapcsoljon ki, ha a hőmérséklet elért egy bizonyos szintet. Mennyire jó már, hogy akár több száz kilométerről be tudom kapcsolni az eszközt, hogy mire hazaérek, teljesen jó idő legyen otthon.

De hát a saját alkalmazásával is lehet távvezérelni! 🎛️

Ez részben igaz, de maradjunk annyiban, hogy kb. a Panasonic klímák alkalmazásán kívül botrányos az összes app felhasználói felülete, ráadásul ilyenkor nincsen hangvezérlés, vagy automatizáció. Azzal, ha az eszközt be tudjuk emelni az általunk választott ökoszisztémába (legyen ez Alexa, Google Home vagy HomeKit), akkor az előbbi két nagy extra szolgáltatáscsomag mellé normális felhasználói felületet is kapunk.

Aki próbálta már az elég népszerű és elterjedt Gree klímákat a saját Gree alkalmazásán keresztül vezérelni, az átérzi a helyzetet: Az egy dolog, hogy elképesztően ronda a felület, és korlátozott a funkcionalitás, de a stabilitás is hagy némi kivetnivalót maga után. Nekem pl. rendszeresen nem éri el a klímát a saját app, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan áram alatt van, és fent van a hálózaton, hiszen HomeKit-ből gond nélkül kapcsolgatom.

Mi kell hozzá? Wifi vs Infra 🆚

Sajnos legjobb tudomásom szerint jelenleg nem létezik olyan klímaberendezés, ami gyárilag, már a dobozból kivéve HomeKit kompatibilis lenne. Ezért egy kicsit kreatívnak kell lennünk.

A klímaberendezések „okosításához” több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Első körben meg kell vizsgálni, hogy képes-e az eszköz az internetre kapcsolódni. Ha igen, akkor szuper, ha nem, akkor sincs katasztrófa. A legtöbb modern klíma általában wifi támogatással érkezik. Ilyenkor annyi a teendő, hogy a saját alkalmazásával be kell állítanunk a hálózati kapcsolatot, és tudnunk kell az eszköz belső IP címét. Ez a router kezelőfelületéről könnyen kideríthető, ez kelleni fog a HomeBridge / Hoobs plugin konfigurációjához, függetlenül attól, hogy milyen klímaberendezésünk van (nyilván feltéve, ha van hozzá plugin).

Ha nincs wifi támogatás a klímán, akkor is van egy élhető megoldás a HomeKit integrációra.

Jóformán az összes légkondícionáló infrajeles távirányítóról vezérelhető, ezekből pedig több, gyárilag HomeKites eszköz is van. Ilyen például a tado° Smart AC Control V3+ vagy a Sensibo Smart AC is.

Itt azért nem annyira tökéletes a helyzet, mint a HomeBridge / Hoobs integráció esetén, hiszen ezek a kütyük bár gyárilag minden mókolás és különösebb hozzáértés igénye nélkül működni fognak HomeKit-ből (jóformán ki kell őket venni a dobozból, be kell lőni a klíma típusát az eszközön, és bescannelni a HomeKit azonosítót aztán kész), a kommunikáció egyirányú lesz.

Ez miért baj? Az infra jelek sajátossága, hogy néha mégsem érnek oda. Ez akkor nem nagy szám, ha otthon nyomkodod a távirányítót, mert megnyomod a gombot újra, és kész. Viszont ha távvezérlés történik, és mondjuk 500 kilométerről szeretnéd kikapcsolni a klímádat, akkor benyomod ezt a Home alkalmazásban, aztán vagy megtörténik a valóságban, vagy nem.

Erről nem fogsz visszajelzést kapni, hiszen te kiadtad a parancsot a kütyünek, ő átállítja a státuszt kikapcsolt állásra és ezt fogod látni a Home appon belül, de lehet hogy a klímád ugyanúgy megy tovább, mert valami interferencia miatt nem ért oda az infra jel. Nyilván a kis gadgetnek is célszerű olyan helyen lennie, ahol rálát a klímára, és fixen jó lesz a jelátvitel, de az említetthez hasonló anomáliák nem ritkák.

Tehát az ilyen infrás távvezérlők esetén azzal a hátránnyal számolni kell, hogy nincsen állapot-szinkronizáció, szóval ha te a telefonodon bekapcsolod a klímát, valaki pedig a távirányítóval kikapcsolja (vagy állít a hőmérsékleten), akkor továbbra is úgy fogod látni, mintha menne, hiszen a te szemszögedből az utolsó parancsot te adtad ki.

Ezzel szemben a HomeBridge / Hoobs integrációk – mivel hálózaton működnek – visszakapják a státuszjelzéseket, szóval hiába kapcsolgatja bárki távirányítóról a klímát, mindig a pontos státusz fog látszódni a Home appon belül.

Én ebben a cikkben a Gree klímákról tudok írni, hiszen ilyen van itthon (azért is ezt választottam, mert beszerzés előtt utánajártam, hogy mennyire jó a plugin), ezt ismerem.

Gree -> HomeKit a’ la Hoobs 🏠

Ahogy korábban is írtam, először fel kell csatlakoztatnunk az eszközt az otthoni wifi hálózatra. Ez azt jelenti, hogy sajnos nem teljesen ússzuk meg a Gree saját alkalmazását, de megnyugodhatunk, mert amint fenn van a hálózaton a klíma, már búcsúzhatunk is az app-tól.

Ehhez kövessük az alkalmazás utasításait, majd nézzük meg a routerünk vezérlőfelületén, hogy valóban felkerült-e a hálózatra. Ha igen, akkor adjunk fix IP címet a klímának, hiszen egy-egy újraindítást követően nem túl szerencsés ha ez változik, mert a plugin beállítása során ezt az IP címet meg kell adnunk.

Én a „Gree Heatercooler” plugint használom, a cikk írása közben látom hogy van még két másik is, de nálam ez megy.

Külön érdekesség, hogy a Gree klímák kommunikációs protokollját egy magyar szoftverfejlesztő, Kárpáti Tamás (tomikaa87) reverse engineerelte!

A plugin telepítése után a konfigurációs felületen meg kell adnunk az eszköz adatait az alábbi minta szerint:

{

    "accessory": "GreeHeaterCooler",

    "host": "192.168.XXX.YYY",  // Ide írjuk be az IP címet

    "name": "A klima neve", // Ide írjuk be, hogy milyen néven legyen a Home appban a klíma

    "acModel": "A klima tipusa", // Ide mehet a klíma típusa, igazából nincs nagy jelentősége mit írunk

    "updateInterval": 10000

}

Ha a klíma nem rendelkezik belső hőmérséklet szenzorral, vagy azt valamiért nem jól szedi ki a plugin (nálam így volt valamiért, és konzekvensen -40 fokot mutatott) akkor még ezt a sort adjuk hozzá a konfigurációs fájlhoz:

"useTargetTempAsCurrent": true,

Ez annyit csinál, hogy a Home appon belül a kis ikonon azt a hőmérséklet értéket fogja visszajelezni, amire a klímát beállítjuk.

Ha ki tudja olvasni az értéket, de valamiért fix hőfokkal eltér (mondjuk +40 fokkal kevesebbet mutat a home appban) akkor az alábbi sort adjuk még hozzá a konfigurációhoz:

"acTempSensorShift": 40, 

Ahol a 40 az az érték, amit a kijelzetthez képest hozzá kell adni, hogy a valós hőfokot lássuk. Nyilván ha többet mutat a kelleténél és nem kevesebbet, akkor mehet ide negatív szám is.

Ha ezzel megvagyunk, elég csak rámenteni a konfigra, és meg is fog jelenni a Home appon belül a klíma, mindösszesen annyi dolgunk van, hogy a megfelelő Home szobába berakjuk.

Innentől kezdve megy a Siri hangutasítás is, automatizálható, állítható a hűtő-fűtő mód, a ventilátor erőssége, stb.

Így néz ki a Home appon belül:

home app ac living room

home app ac control

Összegezve 📄

A klíma HomeKit integrációja Gree klímák esetén nem vészes, és ahogy írtam vannak dobozos megoldások is (ez nyilván valamennyi kompromisszummal jár), de a HomeBridge / Hoobs segítségével megvalósított beemelés sem egy hatalmas feladat.

Mivel a klímatípusok között vannak azért eltérések, így nyilván a funkcionalitás is eltérő lehet, de alapvetően jól megvalósítható ügyről beszélhetünk.


Írta és kalapálta Kovács Marcell. Facebook   Twitter