Blog

Kezdjünk neki

January 26, 2021

Beköszönő👋

Egyre népszerűbbek és hozzáférhetőbbek a különféle okosotthon rendszerek, sokan vágnak bele egy-egy ilyen projektbe akár lakásfelújításkor, akár új lakás vásárlásakor. Sajnos elég könnyű drága tévedéseket és mellényúlásokat összehozni, ráadásul úgy általában viszonylag nagy zűrzavar van a témával kapcsolatban még nemzetközi szinten is, itthon pedig annál is jobban.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a saját tapasztalataimon keresztül bemutassam, én mit és miért választottam, mit és hogyan állítottam be, mire érdemes figyelni, hátha ez másoknak is segítséget jelent.

Mivel a személyes smarthome projektemet fogom bemutatni, így az természetesen nem lesz mindenre kiterjedő. Vannak más rendszerek, más szabványok, és más eszközök is. Simán benne van a pakliban, hogy lehetett volna, vagy lehetne jobban csinálni.

Nálam viszont így megy, és elégedett is vagyok a működéssel.

Miről lesz szó pontosan? 🤔

Nálunk a háztartásban az Apple ökoszisztéma a domináns, így az Apple HomeKit rendszere mellett tettük le a voksunkat már a kezdetekben. Természetesen nem minden elérhető eszközből létezik okos, sőt, gyárilag HomeKit kompatibilis (főleg az EU-s piacon, azon belül is Magyarországon), tehát néhány kreatív megoldást és körültekintő eszközbeszerzést követően eljutottunk odáig, hogy mégiscsak sikerült ebbe a keretrendszerbe hozni mindent, amit szerettünk volna. Éppen ezért én erről az útról fogok tudni beszámolni, hiszen ezeket a lépéseket ismerem.

Hogy hogyan is történt mindez, arról természetesen a későbbi bejegyzésekben részletesebben is írni fogok. Van azonban néhány fontos alapvető tény és szempont, amit mindenkinek végig kell gondolni, mielőtt belevág a dologba.

Alapvetések 💡

1. Az okosotthon drága dolog!

Ez van, ha valaki ilyet szeretne, az nem lesz olcsó. Az egyik leggyakrabban felmerülő probléma innen ered, hiszen mindenki szeretné a lehető legalacsonyabb áron megúszni az egészet.

Na ez nem fog menni.

Ha ezt nem tudod elfogadni, akkor felesleges belevágni a projektbe, hiszen csak bosszúság lesz belőle. A jó eszközöknek elkérik az árát. Ami gyanúsan olcsó, ott garantáltan problémás – sőt akár egyenesen lehetetlen – az integráció, gagyi a minőség vagy olyan szintű hozzáértést és mókolást igényel, amellyel a hétköznapi felhasználók nem szoktak rendelkezni. Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az általában nem igaz.

2. Köteleződj el egy rendszer mellett!

Válaszd ki, hogy melyik ökoszisztémában építed ki az egész rendszert! Szerintem a lehető legrosszabb irány, ha össze-vissza, egymással nem kompatibilis keretrendszereket üzemeltetsz egyszerre. Nyilván ez is egy lehetőség, ízlések és pofonok, de nekem például borzasztóan idegesítő lenne, ha a lámpát Sirivel kapcsolnám, de a redőnyt csak Alexával tudnám leengedni, a klímát pedig a Google Home indítaná. Ha megvan, hogy melyik platformot választottad, akkor gondold át, mi vagy mik lehetnek a központi egységek, és először ezeket szerezd be.

3. Határozz meg reális elvárásokat!

Gyakran látom, hogy a „meg lehet oldani” mentalitás miatt olyan eszközöket is megvásárolnak az emberek, amelyek üzemeltetéséhez valójában nem értenek. Általában tényleg meg lehet oldani a dolgokat, de ennek két nagy kategóriája van: Vagy kifizeted a gyárilag kompatibilis eszközt, vagy értesz annyira (akár hobbi szinten) a nem hivatalos megoldások gondozásához, hogy nem probléma, ha mókolni kell vele. Ne vágj bele úgy a különféle 3rdparty és nem hivatalos integrációkba, hogy nem értesz és nem is akarsz érteni hozzá. Mivel ezek nem hivatalos megoldások, biztosan lesz olyan, hogy hozzá kell nyúlni. Ha nem értesz hozzá, akkor csak mérgelődni fogsz.

4. Ha van „dobozos” kompatibilis eszköz, vedd meg azt!

Ha találsz olyan eszközt, ami az általad választott rendszerrel (legyen az HomeKit, Google Home vagy Alexa) már a dobozból kivéve kompatibilis, akkor vedd meg azt! Néhány extrém kivételtől eltekintve ezek a kvázi hitelesített eszközök azért drágábbak a többinél, mert azt a szívást spórolják meg neked, ami a nem hivatalos kiegészítőknél garantáltan jelentkezni fog. Vannak gyártók, akik rárakják az adott platform logóját a termékre, aztán akkor jön a meglepetés, amikor szeretnéd behozni az otthoni rendszeredbe, csak nem megy, vagy nem úgy megy mint amire számítottál. Nézz utána, keress rá, kérdezz meg másokat is!

5. Gondolj a környezeti változókra is!

Az sem ritka, hogy minden utánajárás ellenére is ott állunk, és mégsem működik a másoknál már bevált megoldás. Itt jönnek képbe azok az egyedi környezeti adottságok, amelyek miatt még bonyolultabb lesz a téma. Az egyik ilyen és talán legfontosabb, a megfelelő hálózati lefedettség. Nem, az internetszolgáltatótól kapott router a legritkább esetekben lesz oké. Nem, a néha akadozó jel nem lesz jó. Az eszközök kiválasztásánál is fontos, hogy az adott technológia mennyire jól használható például sok lakásos társasházakban (tipikus rosszfiúk az infra és rádiójeles eszközök), mert ami egy 4 lakásos házban simán működik, az közel sem garantált például egy 50 lakásos panelban, vagy egy erősebben beépített lakókörnyezetben.

6. Vannak eszközök, amelyeket jobb nem integrálni!

Bizonyos eszközök esetén nem a legjobb ötlet bármilyen okosotthonos környezetbe behozni az adott kütyüt. Nálam például a riasztó ilyen, amit egyedüli okoseszközként nem HomeKitből, hanem a saját alkalmazásából vezérlünk. Ennek a biztonsági megfontolásokon túl praktikus okai is vannak, hiszen gyárilag nem emelhető be a HomeKitbe, viszont nem is szeretném semmilyen nem hivatalos eszközzel behozni, mert egy esetleges hibás működtetés nagyobb kockázattal jár, mint az elméletileg elérhető hasznosság.

A következő cikkben a Hubokról, azaz a rendszer és az eszközök központi vezérlőiről fogok írni.


Írta és kalapálta Kovács Marcell. Facebook   Twitter