Blog

Meglévő világítás HomeKit kompatibilisre? – Shelly 2.5 okosrelé

August 31, 2021

Az alaphelyzet 💭

A lakás berendezése során mindenhol figyeltem arra, hogy fixen Philips Hue rendszerben legyen a világítás. Két helyre viszont nem gondoltam: A fürdőszobai tükrös szekrény világítására, és a konyhapult felett futó LED szalagra. Mentségemre legyen szólva, hogy a fürdőszobai szekrény már megvolt, mikor vettük a lakást, a konyhai LED-et pedig az asztalosok rakták fel a bútorral együtt. A mai cikkben arról számolok be, hogy hogyan oldottam meg viszonylag költséghatékonyan, hogy ezek is HomeKit-ből vezérelhetőek legyenek.

Lehetséges megoldások 🤔

Kézenfekvőnek tűnne, hogy hát persze, a fürdőszobaszekrénynél a két GU10-es izzót kicseréljük Hue izzókra, a konyhában pedig a 4,5 méteres LED szalagot is cseréljük Hue-ra, aztán meg is vagyunk. Másik lehetőség, hogy mivel itt egyik esetben sem igény a dimmelhetőség és a színváltás, a már meglévő világítás vezérlését okosítsuk fel.

Első lehetőség – Mindent gyári Hue-ra! 💡💰

Aztán megnéztem az árakat: A LED szalagot méterenként lehet venni (2M + táp az alap, és 1 méteres toldókkal hosszabbítható), össze lehet csatolni őket, de ilyenkor a két szalag csatlakozásánál lesz 2-4 centiméter ahol nincsen dióda, tehát nem fog világítani. A 2 méteres kezdő modul tápegységgel 28.000 forint környékén mozog, utána 9.000 forint métere ha toldani szeretnénk. Nyilván mivel 4,5 méterről van szó, 5 méterre kell bevásárolni, és a jelölt helyen elvágni (erre fel van készítve a rendszer, adott pontokon vágható a szalag). Plusz hát ugye itt is kell egy Hue kapcsoló, mondjuk egy Hue Smart Button, ami újabb 10.000 forint.

A fürdőszobai tükrös szekrénybe két GU10-es izzót kellene rakni, a White Ambiance változat 17.000 forint, plusz szintén egy Hue Smart Button extra 10.000 forintért.

Mint mondtam, mindkét helyen annyi az igény, hogy lehessen fel és le kapcsolni a világítást, nem kell dimmelni, nem kell színt váltani.

Namost a konyhai LED 65.000 forint környékén, a fürdőszobai szekrény pedig 27.000 forint magasságában jönne ki anyagköltségben, és nyilván a konyhánál én nem tudom kicserélni és megforrasztani a szalagot, szóval még számoljunk rá nyugodtan 10.000-15.000 forintot a villanyszerelési munkákra (amekkora szívás ott forrasztgatni).

Azért 110.000 forint kicsit sok ezért a kényelemért.

Második lehetőség – Shelly 2.5 okosrelé 🎚️

A másik lehetőség, hogy hagyom a francba a konkrét izzók cserélgetését, és a már meglévők vezérlését tesszük HomeKit kompatibilissé. Alapos utánajárás után arra jutottam, hogy a Shelly 2.5 lesz a befutó (sőt, elég lenne a Shelly 1 is, de a leírások szerint a 2.5 kisebb méretre, és jobban befér a falba).

shelly 25

Ez egy kis okosrelé, amit a meglévő villanykapcsoló „mögé” kell bekötni, és így wifiről vezérelhetővé válik a kapcsoló.

Fontos, hogy a fogyasztásmérés miatt kell neki nullás vezeték is!

A Shelly 2.5 darabja 9.500 forint volt (én az alzáról rendeltem), a villanyszerelési munka pedig kb. 3 perc, szóval filléres mutatvány (ha jól emlékszem kemény 1.000 forintot kért el a villanyszerelő ezért).

Oké, de hogy lesz ez HomeKit-es? 🏠

A Shelly hivatalosan nem HomeKit certified kiegészítő, tehát a dobozból kivéve nem fog integrálódni a már meglévő HomeKit ökoszisztémába.

Két lehetőség is van: Vagy HomeBridge plugint használunk hozzá, vagy az okosrelé vezérlőszoftverét cseréljük le egy HomeKit kompatibilis verzióra.

Én a második utat választottam, mert ez jelentősen egyszerűbbnek tűnt.

HomeKit Firmware flashelése ✨

Nyilván az első lépés, hogy a relé legyen bekötve a kapcsoló mögött, a kívánt felhasználási módnak megfelelően. Mivel én nem értek ehhez, így nálunk villanyszerelő csinálta, de percek alatt megvolt vele.

shelly wire

A relé bekötése után le kell tölteni a Shelly saját iOS alkalmazását, regisztrálni, és hozzáadni a bekötött relét a szoftverhez. Ez azért fontos, mert itt kapja majd meg a Wifi hálózat adatait, tehát első körben a legfontosabb, hogy valahogy felkerüljön a hálózatunkra.

Ha ez megvan, akkor frissítsük fel a legújabb elérhető gyári firmware verzióra (5 perc). Próbáljuk ki, hogy működik-e az eszköz, jól lett-e bekötve (ki-be kapcsolás az appból)!

Amennyiben minden rendben, a következő feladatunk, hogy fix IP címet adjunk a Shelly-nek.

Ezt a saját routerünk vezérlőjéből tehetjük meg. 

Ezt követően már csak egy egyszerű lépés van hátra:

Látogassunk el a HomeKit-es firmwaret fejlesztő csapat github projektjének oldalára, és válasszuk ki az általunk megvásárolt és beépített Shelly relé verziójának megfelelő update linket, nyissunk egy böngészőt, és illesszük be a linket, nyomjunk entert.

A Shelly 2.5 esetén ez

http://A.B.C.D/ota?url=http://rojer.me/files/shelly/shelly-homekit-Shelly25.zip

Ahol a http://A.B.C.D a Shelly előbb kiosztott fix IP címe.

Néhány perc várakozást követően az adott ip címen be fog jönni a HomeKit-es vezérlőszoftver felülete, ahol megkapjuk a lehetőséget arra, hogy beállítsuk a kapcsolótípust (a 2.5-ös alkalmas redőnyvezérlésre is), valamint itt tudjuk kikapcsolni például a második fogyasztót (A 2.5-re 2 is köthető, de nálam csak egy van használatban, így a másik részt kikapcsoltam szoftveresen). Ugyancsak itt kapjuk meg a QR kódot, amivel a Home Appban hozzá tudjuk adni a kapcsolót.

Innentől le is törölhetjük a gyári Shelly alkalmazást, mert az már egyébként sem tudja vezérelni a custom HomeKit firmwares eszközt.

Külön szuper funkció, hogy a már meglévő, fizikai villanykapcsoló is használható marad (nem úgy, mint a Hue esetén), tehát ha kézzel kapcsoljuk fel a világítást, akkor a HomeKit-ben is felkapcsolt állapotba kerül, és fordítva.

Verdikt 📄

Ha nem szempont, hogy a fényerőn, színhőmérsékleten vagy színen változtassunk, akkor egyértelműen jó választás a Shelly 2.5 okosrelé, hiszen tizedáron tudja teljesíteni az igényeket, és teljesen megbízhatóan működik.

Azt viszont nézzük meg, hogy mennyi hely van a kapcsoló mögött, mert előfordulhat, hogy nem fér be az eszköz: én is ezért választottam a 2.5-ös változatot, mert az valamivel kisebb mint az 1-es.

A villanyszerelési munkákat mindenképp bízzuk szakemberre!


Írta és kalapálta Kovács Marcell. Facebook   Twitter